Čo je Zelená škola?
Zelená škola je u nás aj vo svete najväčší eko-program. Program Zelená škola od roku 2004 pomáha aj slovenským školám realizovať environmentálnu výchovu prepojenú s praktickými krokmi. Tie vedú žiakov a celú školu k šetrnejšiemu prístupu voči životnému prostrediu, pomáhajú znížiť celkový vplyv školy na životné prostredie.
Hlavným cieľom programu Zelená škola je pomôcť školám nájsť cestu zmeny vedúcej k zdravšej, "zelenšej" a aktívnejšej škole a spoločnosti.
Inak povedané:
-podporovať činnosti vedúce k environmentálnemu správaniu sa slovenských škôl, ako je prevádzka školy v medziach platných environmentálnych právnych predpisov
- prevencia pred znečisťovaním a poškodzovaním životného prostredia, udržateľná spotreba zdrojov, environmentálna výchova a vzdelávanie žiakov, pracovníkov školy a spolupráca s miestnou komunitou a okolitým svetom.
Kolégium Zelenej školy v školskom roku 2021/2022
Členovia:
Mgr. Stanislava Skruteková -koordinátorka
Mgr. Martina Štullerová - učiteľka
Mgr. Andrea Houšková – riaditeľka školy
Martina Súkeníková – upratovačka
Miroslava Fantazírová - kuchárka
Dávid Poperník – žiak 6.A
Nela Nikitinská- žiačka 6.A
Jakub Hrivnák - žiak 7.A
Sabína Kolesárová 8.A
Jakub Palic 8.A
Katarína Remperová 9.A
Sebastian Samko 9.A
Barbora Mušuková 9.B
Environmentálny akčný plán- EAP je pomôcka, ktorá nám pomáha ísť za našimi cieľmi. Je to plán praktických krokov a vzdelávacích aktivít, za ktoré sú zodpovední najmä žiaci a prebiehajú v spolupráci s celou školskou komunitou. Tieto aktivity idú do hĺbky v jednej zo siedmich prioritných tém programu. Na základe auditu si naša základná škola zvolila tému Potraviny.
Naše aktivity
Aktivity zrealizované v rámci EAP Potraviny v predchádzajúcich školských rokoch:
Týždeň zdravej výživy – každoročne prebiehajúce aktivity na propagáciu zdravého životného štýlu
Pečenie medovníkov z medu od lokálnych predajcov a príprava bylinkového punču z byliniek z bylinkovej špirály na vianočné trhy. Reklama lokálnych predajcov medu prostredníctvom ochutnávky
Zdravý jedálniček – zostavovanie vyváženého jedálneho lístka z lokálnych potravín na 1 týždeň
Výučbový program na tému Včelárstvo s regionálnym predajcom medu
Spotrebovanie jabĺk z našej školskej záhrady- každoročný zber jabĺk a hrušiek, následne ich spotrebovanie v rámci zdravej desiaty pre triedy, spracovanie sušením, varením výživy
Využitie byliniek z bylinkovej špirály
Voda z vodovodu - prednáška o zdravom pitnom režime
Deň s Fair Trade výrobkami a bez palmového oleja
Vysadenie 9 ríbezlí v našej školskej záhrade, beseda o pestovaní ríbezlí s lokálnym pestovateľom.
V školskom roku 2021/22 sa nám podarilo zrealizovať:
Zber jabĺk a hrušiek – tradičný každoročný zber ovocia žiakmi z nášho školského sadu
Deň mlieka, Deň jablka- tematické vyučovanie na hodinách pre mladších žiakov
Online dotazník zameraný na informovanosť žiakov a ich rodičov o regionálnych potravinách
Svetový deň vody online aktivity zamerané na pripomenutie si dôležitosti vody
Aktivity, ktoré plánujeme...
Ekokódex zameraný na tému Potraviny, vystavený vo vestibule našej školy, uverejnený v školskom časopise
Čajová párty v triede, v záhrade, alebo v altánku, spojená s propagáciou lokálnych druhov byliniek